אנו נמצאים בעיצומו של תהליך ההרשמה לישיבות התיכוניות, והורים ובנים רבים חשים קושי רב בבחירת הישיבה שתתאים ביותר לבנם. מדובר בבחירה לארבע השנים הבאות וכל אחד מאתנו היה רוצה לבחור פעם אחת בלבד ואת הטוב ביותר.
הנה כמה מהקשיים המלווים את ההורים והבן בבחירה:
- ההיצע גדול מאד, ואולי גם מבלבל.
- לא בטוח שהישיבה המועדפת על הבן, מועדפת גם על חבריו הטובים.
- האם ללכת לכיוון של פנימייה שהבן לא חווה מעולם או להישאר במוסד אקסטרני לטעינת מצברים בבית מידי ערב?
- האם לנסות בישיבה שמתקבל 1 מתוך 10 או למנוע מראש אכזבה כמעט בטוחה וללכת על מקום עם סיכויים גבוהים יותר?
- האם לבחור ישיבה לפי הפוטנציאל הלימודי של הבן או לפי מצבו בהווה?
לפני שנעסוק בבחירה עצמה, נדגיש תחילה כמה נקודות כלליות:
1. זו הפעם הראשונה שהבן שלכם שותף בכיר בבחירת מוסד הלימודים העתידי שלו. תנו לו את ההזדמנות לבטא את צרכיו ולהחליט היכן ישהה בארבע השנים הבאות. זכרו! הוא הולך ללמוד שם, לא אתם.
2. למרות האמור לעיל, מקומכם כהורים לא נפקד לחלוטין. אתם יכולים לכוון ולייעץ מתוך שיקול הדעת, ניסיון החיים והאינטואיציה שלכם. לכל הפחות עמדו על כך שהבחירה תהיה מושכלת ומוסברת. אל תתנו לבנכם להחליט על מקום מסוים רק משום ש"אומרים שזה מקום טוב".
3. אם יש לכם שבועיים ויותר עד לסיום הרישום באתר החמ"ד – זה זמן מספיק לחשיבה והתארגנות. מאידך, אל תחכו לרגע האחרון. נצלו את הימים הקרובים לגיבוש החלטה משותפת עם הבן.
4. במשך השנים התפתח מנעד רחב מאד של מסגרות לימודיות לנערים דתיים לאומיים. בגדול, קיימים שלושה סוגים של ישיבות: ישיבות קטנות – רק קודש (עם אפשרות ללימודים לבגרות מינימאלית בכיתה י"ב), ישיבות חצי קטנות – עם לימודי קודש עד שעות אחה"צ המאוחרות שלאחריהן לימודי תיכון, מינימאליים בדרך כלל. והישיבות התיכוניות הקלאסיות המוכרות לנו מימים ימימה. לפני הכל, בחרו לכם את המסגרת הכללית המתאימה לכם ביותר.
5. עליכם להיכנס לאתר מנהל החמ"ד ולבחור שלוש ישיבות אפשריות עבורכם. הקפידו שכולן תהיינה "לכתחילה" עבורכם, כולל האפשרות השלישית. מנעו במידת האפשר מצב בו בנכם מתחיל את ארבע שנות המסע במקום שהוא "בדיעבד". דרך אחת היא להעצים את נקודות החוזק של הישיבה שנמצאת אצלכם בעדיפות שלישית.
6. בשנה הבאה הבן נכנס למערכת חדשה לחלוטין. מה יכול להיות חדש? המורים, ההנהלה, הכיתה, התלמידים, המחנך, הכללים, נסיעות באוטובוסים ועוד. כשכמעט הכל לא מוכר, מומלץ ביותר למצוא לפחות חבר אחד שילך עם הילד לישיבה ויהיה עבורו עוגן של יציבות. בנוסף, כשמדובר על שני חברים מאותו היישוב שהלכו לישיבה פנימייתית רחוקה, קל יותר להורים לסייע ולתמוך כשעומד לצדם זוג הורים נוסף.
7. עולם הישיבות התיכוניות לא עמד מלכת מאז שאתם, האבות, למדתם בהן. חלו תמורות רבות במבנה היום, באופי הרמי"ם וכמובן בתוכניות הלימודים. כדי שתגיעו לבחירה טובה, הניחו כהנחת עבודה שאינכם מכירים את הישיבות של היום וצאו להכיר אותן!
ועכשיו לשאלת המפתח: כיצד נבחר ישיבה תיכונית?
1. אינכם באים למכולת השכונתית ושואלים מדוע באנו לכאן. אתם באים כי התעורר צורך. חסר לכם משהו ואתם באים להשלימו. כך גם בבחירת מוסד לימודי. קודם נברר את הרצונות והצרכים וכשאלו ברורים לנו ניגש ל"ספר הטלפונים" ונחפש ישיבה שעונה עליהם. הנה כמה שאלות הכוונה לבירור הצרכים והרצונות: מה אנו רוצים בשביל הבן שלנו, מה מתאים לבן שלנו, באיזו סביבה היינו רוצים לראות את הבן שלנו מתפתח בשנים הקרובות, מהן התכונות של הישיבה המתאימה ביותר לבננו, על מה אני לא מוכן לוותר בישיבה שאלך אליה, מה אני לא מוכן שיהיה בה בשום אופן, מהי ישיבה טובה בשבילי וכו'.
2. מתוך כל הדברים החשובים לכם, בחרו את 5 הערכים החשובים ביותר שעליהם לא תוותרו וסדרו אותם בתיעדוף ברור. הערך החשוב ביותר שלכם יקבל את המספר 5, והפחות חשוב 4 וכן הלאה.
3. לאחר שריכזתם את המידע בסעיף א ואתם יודעים מה חשוב לכם בישיבה התיכונית, הגיע הזמן לפתוח את רשימת הישיבות, ולהצליב בין הערכים החשובים לכם ובין הישיבות הרלוונטיות עבורכם. אתם נמצאים כבר כמה שבועות ואולי אף חודשים בסוגיה הזו, וסביר להניח שיש לכם כיוון מסוים, גם אם אינו מדויק והחלטי. אתם כבר עכשיו יכולים להצביע על כמה ישיבות שפחות או יותר מתאימות לכם. מה שנשאר הוא לבדוק אילו מהערכים שלכם קיימים בכל ישיבה ובאיזו מידה.
4. אספו מידע על הישיבות הנראות לכם, ובדקו האם הן מגשימות את הערכים שלכם ובאיזו מידה. דרכים לאיסוף מידע על הישיבה: אתר האינטרנט של הישיבה – בדקו מה הישיבה מדגישה ומה היא אולי מסתירה, אתר הישיבות התיכוניותהמכיל מידע על כל האפשרויות, שאלו תלמידים של הישיבה בעבר ובהווה. אל תסתפקו בתלמיד אחד. שאלו כמה תלמידים וקבלו מבט רחב יותר על הערכים החשובים לכם. בדקו מיהם בוגרי הישיבה ולהיכן פנו לאחר הישיבה. כך תעמדו על אופי הישיבה ותדעו כיצד היא מכוונת את בוגריה. בקרו בישיבות באופן עצמאי ולאו דווקא ב"ימים הפתוחים" שלא תמיד משקפים את המציאות האמתית.
5. לאחר שאספתם את כל המידע החשוב לכם, בחרתם ישיבות מתאימות ונרשמתם באתר החמ"ד, עליכם להתכונן לראיונות האישיים אליהם תוזמנו ע"י הישיבות. אתם מוזמנים לקרוא במאמר הבא איך מתכוננים לראיון האישי לישיבה תיכונית!